Hormoonverstoorders

Barbara van Studio Puur beantwoordt de belangrijkste vragen over hormoonverstoorders

Hormoonverstoorders: zo verstorend zijn ze voor onze gezondheid

18/05/2022 - 14:26

Hormoonverstorende stoffen vind je tegenwoordig in heel wat producten, we zijn er ons alleen niet altijd van bewust. Bij Studio Puur gaan we daarom op onderzoek uit voor jou zodat we jou zo goed mogelijk kunnen informeren.

Wat zijn hormoonontregelaars?

Hormoonontregelaars (HO), hormoonverstoorders, hormoonverstorende stoffen of endocrine disrupting compounds (EDC) in het Engels zijn chemische stoffen die de werking van onze natuurlijke hormonen komen nabootsen of erger nog, hun werking verstoren. Ze worden op een niet-natuurlijke manier ontwikkeld en dus niet door ons lichaam aangemaakt. Je vindt ze terug in allerlei cosmetica, voeding, tandpasta, kledij, schoonmaakmiddelen, parfums, luchtverfrissers enzovoort. De lijst is eindeloos.

Waarom vermijd je ze beter?

Die hormoonverstoorders in allerlei producten, in het bijzonder in cosmetica en verzorging, komen razendsnel via de huid in de bloedbaan terecht. Eens ze in ons lichaam zitten, kunnen ze schade aanrichten aan de natuurlijke werking van onze eigen hormonen. Meerdere onderzoeken hebben al aangewezen dat ze voor een verminderde vruchtbaarheid zorgen, een verstoorde hersenontwikkeling, immuniteitsproblemen veroorzaken, obesitas of diabetes in de hand werken of zelfs de kans op borst- en prostaatkankers vergroten. Meer dan genoeg redenen om ze dus zo veel als mogelijk te vermijden.

Moeten we ons écht zorgen maken?

Hoewel de overheid schadelijke stoffen verbiedt, is dat geen garantie. Elk land voert een ander beleid, het ene al strenger dan het andere. In België liggen er daarom nog altijd producten met schadelijke stoffen in de rekken. Om de eenvoudige reden dat ze eenvoudig en goedkoop zijn. De overheid houdt zich niet bezig met een verbetering van het beleid, de industrie verhindert dat en er gaat tenslotte veel geld mee gemoeid. Het is dus verstandig om zelf de verpakking kritisch te bekijken en een goede balans te vinden.

Wat de producten van Organicspa en Studio Mino betreft, kan je op beide oren slapen. Organicspa is van Australische oorsprong en worden aan strenge certificering processen onderworpen. Meer info over die certificaten vind in je deze blog.

Hoe vermijd je ze?

De ingrediëntenlijst op de verpakking van een product is vaak erg lang en ingewikkeld, maar de gevaarlijkste ingrediënten leren herkennen is al een eerste stap in de goede richting. Studio Puur heeft die research al voor jou gedaan en alles gebundeld in een handige lijst die je hier gratis kan downloaden.

Wat zijn gezonde alternatieven?

Ondanks de vele rommel die er op de markt is, zijn er anno 2022 ook al best wat gezonde alternatieven te vinden. Bij Studio Puur hebben we er onze missie van gemaakt om vrouwen bewust te maken van de gevaren van toxines in huidverzorging en cosmetica. We bieden daarom volwaardige én veilige alternatieven aan zodat jij in alle vertrouwen ons product kan aankopen en er met een gerust hart van kan genieten.

Zo maakt Organicspa gebruik van louter natuurlijke en grotendeels biologische producten. Ze zijn vrij van parabenen, parfum en andere hormoonverstorende stoffen. Ook de make-up collectie van Studio Mino is volledig veilig voor jouw huid omdat elk product ontwikkeld is op basis van pure mineralen en 100% natuurlijke en biologische ingrediënten. Het enige wat jij nog moet doen? Genieten van een prachtige, gezonde, glowing look.

Heb je vragen over onze gezonde, veilige en natuurlijke alternatieven?

Plan vrijblijvend een gesprek in met Barbara, zij helpt je graag verder!