Kleur op je nagels, vergif in jouw lichaam?

Kleur op je nagels, vergif in jouw lichaam?

17/05/2019 - 13:40

Ken je dat gevoel wanneer je pas je nagels hebt gelakt? Ze zijn mooi gevijld, het ziet er verzorgd uit, geeft een leuke touch aan je look en je vraagt je af waarom je dit niet vaker doet :-) Zeker nu het seizoen van de communies en bruiloften volop aan de gang is, besteden we meer aandacht aan onze nagels. Maar is dat leuke kleurtje wel goed voor jouw gezondheid? Net zoals make-up en huidverzorging bevat ook nagellak heel wat giftige stoffen die jouw lichaam wel kan missen…

Het is geen geheim dat nagellak boordevol ingrediënten zit die het lichaam kunnen schaden, maar omdat de hoeveelheden hiervan behoorlijk klein zijn laten de meeste mensen deze kennis links liggen en lakken ze vrolijk verder. Als je echter wat dieper op onderzoek gaat, zal je zien dat het toch allemaal niet zo onschuldig is. De giftige stoffen komen via je nagels en je nagelriemen je lichaam binnen en schaden zo jouw gezondheid.

Deze ingrediënten zijn een no-go:

Formaldehyde, Dibutyl Phtalate, Formaldehyde Hars, Kampfer, THTP en Tolueen zijn allemaal stoffen waarvan bewezen is dat ze negatieve effecten geven op ons zenuwstelsel. Toch zijn dit net de ingrediënten die het vaakst voorkomen in nagellak!

Formaldehyde en Formaldehyde hars

Deze stoffen worden gebruikt als conserveermiddel en om de nagellak hard te laten worden. Het is echter wetenschappelijk bewezen dat dit een ingrediënt is dat verschillende soorten van kanker kan veroorzaken. Het kan leiden tot problemen met de luchtwegen en allergische reacties zoals irritaties, zwellingen en jeuk.

Dibutyl Phtalate en TPHP (Trifenylfosfaat)

Dibutyl Phtalate zorgt ervoor dat de nagellak niet gemakkelijk afbladdert en mooi glanst. Door deze hormoonverstorende werking kan de foetale ontwikkeling bij zwangere vrouwen verstoord raken en kan een vroege menopauze ontstaan. In Californië en in Australië werd deze stof al bestempeld tot ‘risicofactor voor het voortplantingssysteem’. Omdat er meer en meer kritiek kwam op dit ingrediënt, werd er gezocht naar iets vervangend. TPHP is een ingrediënt dat nu gebruikt wordt ter vervanging van Dibutyl Phtalate, maar ook deze stof staat bekend als een verstoorder van het hormoonstelsel. Ze komt al snel in de bloedbaan terecht, blijft daar circuleren en wordt in de organen opgeslagen. Het lichaam is vrijwel niet in staat om deze stof via de normale weg uit te scheiden. Vermijden dus!

Tolueen en Kampfer

Om de nagellak goed vloeibaar te houden wordt tolueen gebruikt. Dit is een vluchtige stof en dient als verdunner. Het is zéér giftig, veroorzaakt duizeligheid, geheugenstoornissen, misselijkheid en ademhalingsklachten. Om de geur van al deze chemische troep te verdoezelen wordt kampfer gebruikt maar ook dit kan erg irriterend zijn voor de huid, ogen en longen

Help! Kunnen we nu geen nagellak meer gebruiken?

Toch wel! Het is duidelijk dat nagellak een erg schadelijk product is dat je best vermijdt, maar we willen er uiteraard allemaal goed uitzien! Er bestaan merken die al deze stoffen bannen en op zoek gaan naar een gezonder alternatief. MaggieAnne is daar één van. Zij hebben een ‘6-Free’ nagellak gecreëerd, dat wil zeggen dat geen van de zes bovenstaande schadelijke ingrediënten te vinden zijn in hun nagellak. Helemaal veilig voor kinderen én zwangere vrouwen! Dat is zeker het proberen waard ;-)

Let op: Weet dat nagellak nooit 100% natuurlijk is, anders zou het niet houden op de nagels. Maar, als je ervoor kiest om nagellak te gebruiken, kan je maar beter kiezen voor een veiliger alternatief.

Klik hier voor meer info over MaggieAnne.

Ontdek MaggieAnne, het veiligere alternatief

lees meer