De laatste stap voor een stralende en gezonde huid: beschermen!

De laatste stap voor een stralende en gezonde huid: beschermen!

19/07/2018 - 11:50

De afgelopen weken hebben we heel wat informatie gedeeld over hoe je je huid nu het best verzorgt. We vertelden dat reinigen, tonifiëren en hydrateren heel belangrijk is, maar ook aangepaste producten gebruiken zoals oogcrème en serum is een must. Daarnaast is het aan te raden om je huid ook te beschermen tegen UV-straling, zeker tijdens de zomer!

UV-stralen zijn 1 van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering, pigmentatie en zonneschade. In deze blog vertellen we wat je allemaal kan doen om jouw huid te beschermen. We zijn er geen voorstander van om elke dag een hoge zonnefilter te smeren, heel vaak zijn die chemische zonnefilters erg schadelijk voor de huid omdat ze toxisch zijn. Ze brengen meer schade toe dan de blootstelling zelf aan UV-stralen. Bovendien kan je huid geen vitamine D meer opnemen als je dagelijks sunblock gebruikt, en ons lichaam heeft vitamine D broodnodig. Een minerale filter is een natuurlijke oplossing die de huid geen schade berokkent, zolang er ook geen gebruik wordt gemaakt van nanotechnologie die zorgt dat de deeltjes in het DNA van onze huid terechtkomen.

Chemische filter VS. Minerale filter

Het belangrijkste ingrediënt van elk zonnebrandproduct, is natuurlijk een zonnefilter (ultraviolet- of UV-filter). Er zijn zeer veel verschillende zonnefilters, die worden onderverdeeld in twee groepen: chemische en minerale zonnefilters. Chemische zonnefilters trekken in de huid en absorberen UV-straling, terwijl minerale zonnefilters een laagje op de huid leggen en vanaf daar de straling weerkaatsen.

De chemische zonnefilters hebben veel nadelen: ze werken huidirriterend en dringen niet alleen door in de huid, maar ook verder in het lichaam waardoor de toxische stoffen in de bloedbaan terechtkomen. Er is relatief weinig informatie over sommige ingrediënten die voorkomen in deze zonnefilters, zoals oxybenzone. Er is nog discussie over de schadelijkheid van dit ingrediënt, maar er is wel aangetoond dat het in het lichaam en moedermelk kan terechtkomen… Say no more.

De minerale zonnefilters zijn de minst huidirriterende zonnefilters. Hierdoor zijn minerale zonnefilters het meest geschikt voor mensen met een gevoelige huid en kinderen. Het enige nadeel is dat de minerale zonnefilters een witte waas op het lichaam achterlaten, dat is natuurlijk niet prettig bij gebruik van de crème op het gelaat.

Om dat probleem op te lossen werd nanotechnologie uitgevonden. Met deze technologie kunnen de deeltjes zodanig klein gemaakt worden dat ze geen laag meer achterlaten op de huid en dat ze effectiever beschermen tegen UV-straling. Helaas, nanotechnologie is niet zo geweldig als het lijkt. Doordat de deeltjes klein genoeg zouden worden om door de huid heen te dringen, worden de nanodeeltjes verpakt in een beschermd aluminiumoxidelaagje. Dit is echter niet gezond aangezien dit kankerverwekkend is als de deeltjes worden ingeademd.

Bescherming in cosmetica

Een heel elegante oplossing om je huid dagelijks te beschermen is het gebruik van een minerale poeder foundation. Het geeft je niet alleen bescherming, maar ook camoufleert het als de beste en is je huid egaal. Alexami is veilig, 100% natuurlijk en vrij van nanotechnologie. Bovendien blijft het poeder zolang zitten zodat je heel de dag beschermd bent, het heeft een equivalent van een beschermingsfactor 15 à 20.

Wil je een heel eenvoudige oplossing? Dan kan je kiezen voor de BeautyBalm van organicspa, deze zorgt voor een lichte dekking, een kleurtje en een stralende teint, terwijl de huid wordt hersteld, verfijnd en gehydrateerd. Het is een all-in-one product, met een lage bescherming door minerale filters, ongeveer SPF 6 à 8. Super makkelijk én gezond!

Dagje aan zee

Als het echt tropisch is en je wil uitgebreid zonnebaden, dan raden we de 100% natuurlijke zonnecrème aan van Simple As That. Die doe je dan bovenop je dagcrème. Het is echt niet nodig om dagelijks factor 30 te smeren, maar als je weet dat je een hele dag blootgesteld gaat worden aan een stralende zon is het niet slecht om voorzorgen te nemen.

Je kan in je dagelijkse verzorging ook het Vitamine C serum van organicspa gebruiken. Dit werkt proactief tegen pigmentatie!

Hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming?

Of niet? We zijn vaak geneigd om naar factor 50 te grijpen omdat die beter zou beschermen. Het verschil tussen factor 30 en factor 50 is echter miniem. Met factor 30 ben je voor 97% beschermd, met factor 50 voor 98%. Geen enkele crème beschermt jouw lichaam voor de volle 100%. Daarnaast beschermt factor 50 vaak minder goed tegen UVA straling, een straling die op lange termijn huidkanker kan veroorzaken.

DUS: Wil je jouw lichaam zo goed mogelijk beschermen tegen de zon?

• Gebruik dan factor 30, niet meer en niet minder.
• Het best kies je voor een minerale zonnecrème ZONDER nanotechnologie.
• Smeer je voldoende in als je lange tijd in de zon vertoeft, om de twee uur is aangeraden.
• Wees zeker niet zuinig bij het insmeren van jouw kinderen, hun huid heeft die bescherming zeker nodig!
• Uren in de zon liggen is sowieso niet goed, vermijd zo’n situaties.
• Bescherm je huid elke dag, ook in de winter. De schadelijke UV-stralen zijn altijd aanwezig.