'Biologisch' is het nieuwe 'natuurlijk'

'Biologisch' is het nieuwe 'natuurlijk'

20/09/2019 - 09:40

Meer en meer mensen worden zich bewust van het feit dat heel wat verzorgingsproducten en make-up een hoop chemische rommel bevatten. Dat is super, het is fantastisch om te zien dat we vaker stilstaan bij de ingrediënten van een product en kiezen voor “natuurlijke“ producten en zo dus giftige stoffen vermijden.

Groenwassen

We weten ondertussen ook al dat heel veel producten omschreven worden als natuurlijk, maar dat niet écht zijn. Wist je dat een product slechts 1 à 2 natuurlijke ingrediënten hoeft te bevatten om zichzelf ‘natuurlijk’ te mogen noemen? De rest van de ingrediëntenlijst mag nog ontelbaren chemicaliën bevatten. Schrik je hiervan? Dan zal het vast ook hard aankomen dat parabenen vaak niet vernoemd worden op de ingrediëntenlijst omdat ze onder de groep ‘fragrance’ of ‘parfum’ vallen. Het parabeenvrije product dat je zonet gekocht hebt is dus toch niet zo onschuldig als je dacht. Dit fenomeen wordt ook wel ‘groenwassen’ genoemd. Producenten laten uitschijnen dat hun product natuurlijk en gezond is, terwijl dit niet het geval is.

Daarnaast, is het ook zo dat natuurlijke producten per definitie niet altijd gezond zijn. Natuurlijke gewassen worden besproeid met pesticiden en kunstmatige meststoffen om ze beter te doen groeien en vaak worden ze ook genetisch gemanipuleerd. Op die manier is ons ‘natuurlijk’ product niet meer zo natuurlijk omdat er op die natuurlijke ingrediënten restanten zitten van toxines.

Biologisch gecertificeerd

Een biologisch product is een natuurlijk product dat niet bewerkt is, niet bewerkt met pesticiden, meststoffen en niet genetisch gemanipuleerd. Laat dit duidelijk zijn: een natuurlijk product is niet altijd biologisch, maar een biologisch product is altijd natuurlijk!

Om er zeker van te zijn dat een product biologisch is, moet je erop letten of een product ‘biologisch gecertificeerd’ is. Gecertificeerd biologisch betekent dat de boerderij, de verwerker en/of de productie door een onafhankelijke instantie zijn gecontroleerd en dat er verklaard is dat ze geen schadelijke chemicaliën of additieven gebruiken. Aangezien je lichaam zo’n 60% van de stoffen die je smeert opneemt, is het dus wel degelijk belangrijk om hierbij stil te staan!

Biologische mineralen?

De make-up van Studio Mino is 100% natuurlijk (m.u.v. de mascara die 99% natuurlijk is) en biologisch waar mogelijk. Mineralen kunnen namelijk nooit biologisch zijn omdat dit niet iets is dat geteeld wordt. Als je ooit ergens leest over 100% biologische minerale make-up mag je dus gerust de wenkbrauwen fronsen ;-)

Ingrediënten zoals olie en wax in de lipsticks, concealer en mascara van Studio Mino zijn uiteraard wél biologisch, vandaar dat we zeggen ‘biologisch waar mogelijk’.

Wil je meer weten over biologische certificatie bij Organicspa? Klik dan hier!

Benieuwd welke ingrediënten je beter vermijdt in huidverzorging? Ontdek het hier!

Wil je meer weten over biologische certificatie bij Organicspa?

Ja, graag!