ACNE: wat is het en waarom heb ik het?

28/02/2020 - 09:33

Dit is de derde blog in onze reeks over huidproblemen. Vorige keer hadden we het over de zogenaamde ‘zwarte puntjes’ of ‘mee-eters’ en hoe je dit kan voorkomen. Vandaag leer je alles over acne!

Wat is acne?

De term ‘acne’ klinkt ongetwijfeld niet onbekend in de oren. Het is misschien wel de meest bekende en meest voorkomende huidaandoening die er is. De definitie luidt als volgt:

“Acne is een verzamelnaam van enige, onderling verschillende huidaandoeningen, die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes.”

Maar hoe komen die puistjes daar? Komt dit enkel voor bij pubers? Hoe kan je dit voorkomen of genezen? Dat ontdek je in onderstaande blog!

Acne komt voor in het gezicht, maar ook vaak op de schouders en de rug. Er zijn verschillende vormen, de ene al wat ernstiger dan de andere. Acnepuistjes zijn kleine ontstoken blaasjes gevuld met pus/etter. Bij extremere vormen is er sprake van open wondjes. Dit wordt ook wel actieve acne genoemd.

Waarom heb ik dit?

Acne ontstaat door een combinatie van factoren. Hormonen spelen hierbij een belangrijke rol, maar ook bacteriën en contact met chemische stoffen zijn de boosdoeners.

Door hormonale veranderingen (vaak in de puberteit) worden de talgklieren vergroot en produceren ze meer talg. Het teveel aan talg kan in combinatie met dode huidcellen verstopte kliertjes gaan veroorzaken. Als dit het geval is, spreken we van gerstekorrels en/of mee-eters. Het is pas als de bacterie ‘Propionibacterium acnes’ zich gaat ontwikkelen, dat er een ontsteking ontstaat en we het dus gaan definiëren als acne. Het gevolg van die ontsteking is dus een rood puistje waarin gele etter gevormd wordt.

Je vraagt je nu misschien wel af wat die bacterie daar dan doet? Al vanaf de geboorte is deze bacterie bij iedere mens aanwezig diep onder de huid. Hij leeft van vetzuren die voorkomen in talg en is in staat om enzymen te produceren die huidweefsel kunnen afbreken. Door die afbraak worden cellen van talgklieren beschadigd en ontstaat er een toegangsmogelijkheid voor andere bacteriën. Zij gaan op hun beurt de acne veroorzaken. Kan je nog volgen? :-)

Hoe voorkom ik het?

Met de juiste aanpak is het zeker mogelijk om acne te voorkomen of te bestrijden. Het reinigen en correct verzorgen van de huid wordt nog té vaak onderschat, het zou nochtans heel wat huidproblemen kunnen vermijden.

Gebruik milde en natuurlijke producten zonder synthetische ingrediënten. Producten met chemische ingrediënten verwijderen namelijk natuurlijke oliën waardoor ontstekingen en andere onzuiverheden veroorzaakt worden door chemicaliën die de huid kunnen binnendringen.

Oké, je gebruikt misschien dagelijks een dagcrème, maar is dit wel een product dat is aangepast aan jouw huidtype? Heb je een droge huid? Gebruik dan een rijke dagcrème, zoals de Intense Moisture of de Moisture Rich van Organicspa.
Heb je een vette huid? Gebruik dan een dagcrème die jouw huid niet gaat verstoppen, zoals de Moisture Control.

We kunnen het niet genoeg herhalen: je huid consequent verzorgen en producten gebruiken die aangepast zijn aan jouw huidtype zijn hét geheim voor een gezonde en stralende huid. Een schoonheidsspecialiste raadplegen om te ontdekken wat voor jou de beste combinatie is, is zeker geen slecht idee.

Hopelijk begrijp je nu beter hoe die acne veroorzaakt wordt en ben je je ervan bewust dat een goede huidverzorgingsroutine met gezonde producten een must is.

In de volgende blog gaan we stap voor stap overlopen met welke producten je acne kan bestrijden en waarom die producten zo goed werken. Stay tuned! :-)

Heb je interesse om Organicspa te verdelen in jouw instituut?

Contacteer ons!