Wat doet vitamine E in jouw dagcrème?

Wat doet vitamine E in jouw dagcrème?

24/12/2017 - 13:32

Vitamine E is in heel veel cosmetica te vinden, maar wat doet het nu precies met jouw lichaam? Voor vele mensen is vitamine E dé oplossing voor verschillende huidproblemen. Het houdt huidveroudering tegen, hydrateert de droge huid en verlicht donkere pigmentvlekjes. Het beschermt de huid ook tegen de schadelijke stralingen van de zon. Naast deze voordelen wordt aangenomen dat vitamine E ook nuttig is bij wondgenezing.

Huidvriendelijk

Wist je dat vitamine E één van de meest huidvriendelijke ingrediënten is? Om die reden wordt het in vele huidverzorgingsproducten gebruikt. Het bestaat namelijk uit 8 verschillende vitaminen en is vet oplosbaar. De vitamine zorgt in ons lichaam onder andere voor de weerstandsopbouw tegen infecties. De generieke INCI/ingrediëntennaam is tocopherol of tocopheryl acetaat.

Vrije radicalen

Als zonlicht (UV-A & UV-B) de huid binnendringt, worden er vrije radicalen gevormd. Deze beschadigen belangrijke huidbouwstoffen, zoals eiwitten, lipides, collageen en DNA. De belangrijkste functie van vitamine E is de bescherming van de huid tegen die vrije radicalen, ze is de meest voorkomende anti-oxidant in de huid dat deze vrije radicalen kan deactiveren.

Huidverzorgingsproducten die Vitamine E bevatten geven veel positieve eigenschappen door, zoals;

  • bescherming tegen zonlicht
  • vermindering van rimpels en lijntjes door zogenaamde “photo-aging”
  • vermindering van het trans epidermaal vochtverlies
  • versterking van de barrière-functie van de huid.
  • Vitamine E heeft dus zowel hydraterende als anti-verouderingseigenschappen!
  • Vette huid = trager verouderingsproces

De talgklier in de dermis (lederhuid) produceert vitamine E. Via de talgklier en poriën komt de vitamine naar de opperhuid en heeft daar z’n beschermende werking. Dit mechanisme verklaart ook waarom mensen met een vettere huid een trager verouderingsproces hebben (meer vitamine E!) dan mensen met een drogere huid. Het werkt ook ontstekingsremmend en kan hierdoor in speciale acne producten gebruikt worden. Tarwekiem- en rijstkiemolie zijn de natuurlijke & plantaardige oliën die relatief rijk zijn aan vitamine E. Deze oliën kunnen dus heel goed toegepast worden in anti-aging crèmes en serums.

Conserveermiddel

Een bijkomend voordeel van vitamine E is dat het huidverzorgingsproducten beschermt tegen bederf door de inwerking van zuurstof. De anti-oxidante werking van vitamine E kan deels als conservering gebruikt worden en producten dus langer goed houden.

Vitamine E vormt dus de eerste linie van bescherming tegen schadelijke, externe factoren!

Organicspa

Organicspa gebruikt 100% natuurlijke Vitamine E in meerdere producten. Het zit onder andere in hun day moisture, gel mask, rosehip oil, blemish control en A.C.E serum. Dit voornamelijk om celvernieuwing te stimuleren en de huid elastisch te houden. De vitamine wordt meestal uit zonnebloempitten gehaald, soms ook uit sojaboon olie, maïs olie en andere natuurlijke granen en zaden.

Klik hier en bekijk een infografiek die nog even samenvat waar Vitamine E zoals goed voor is en op welke manier je het best gebruikt.

Reacties