All I want for Christmas is vegan & cruelty free skincare!

20/12/2019 - 10:04

Wat staat er allemaal op jouw verlanglijstje dit jaar? Misschien heb je wel enkele verzorgingsproducten gevraagd of heb je zelf een huidverzorgingspakket gekocht om aan iemand te schenken? Een klassieker, maar altijd geslaagd! ;-) Heb je er dan ook op gelet of deze producten vegan en cruelty free zijn?

Mensen hechten steeds meer belang aan het welzijn van dieren en opteren daarom ook vaker voor een cruelty free en vegan product. Maar wat betekenen deze termen precies? Wij verduidelijken het voor je!

Cruelty free

Letterlijk betekent dit ‘zonder wreedheid’. Als een product cruelty free is, wil dat zeggen dat dit niet getest wordt op dieren. Gelukkig gebeurt dit steeds minder en minder! Ondertussen is het in Europa verboden om te testen op dieren, in tegenstelling tot in China, waar het verplicht is. Dat wil zeggen dat grote merken die ook te vinden zijn op de Chinese markt nog steeds dierenproeven uitvoeren. Denk aan merken zoals L’Oreal (dit merk beheert verschillende merken waaronder Lancôme en Garnier), Estée Lauder, Nivea, Biotherm, … Enkele van deze merken beweren wel vegan te zijn, maar kan je het wel echt vegan noemen als er wel nog getest wordt op dieren?

Vegan

Vegan – of in het Nederlands, veganisme – betekent ‘vrij van dierlijke stoffen’. Als je vegan eet, dan eet je geen vlees, eieren, drink je geen melk etc. Als je vegan leeft vermijd je ook wol, bont en andere producten die vervaardigd werden met dierlijke stoffen, zoals cosmetica! Je hebt er misschien geen idee van, maar een heleboel verzorgingsproducten bevatten dierlijke ingrediënten. We zetten er even een aantal op een rijtje:

Collageen: Collageen (of gelatine) is een eiwit dat wordt verkregen door huid, pezen, gewrichtsbanden en/of botten in water te koken. Het kan afkomstig zijn van koeien, varkens, paarden of zelfs vissen. Klinkt niet echt verleidelijk om op je huid te smeren hé? J

Ons lichaam maakt ook collageen aan, maar omdat de aanmaak daarvan sterk afneemt naarmate we ouder worden, wordt dierlijk collageen dus vaak gebruikt in schoonheidsproducten om de huid te verstevigen. Er bestaat echter wel zoiets als een veganistisch collageen: dit kan worden geproduceerd uit gemodificeerde gist, bacteriën, of planten.

Nertsolie: Dit is een product dat gebruikt wordt om de huid te verzachten en bv. zwangerschapsstriemen te voorkomen. Nertsolie is – zoals het woord al zegt – afkomstig van het vet van nertsen die gedood zijn voor hun vacht. Er zijn hier genoeg diervriendelijke alternatieven voor, zoals avocado-olie, amandelolie en jojoba-olie.

Wolvet/lanoline: Lanoline is een mooi woord voor de vette smurrie die schapenwol bedekt om de dieren droog te houden en hun huid te beschermen. Qua samenstelling lijkt het sterk op menselijk huidvet. Dit ingrediënt werkt vochtvasthoudend en wordt om die reden toegevoegd aan cosmetica. Het alternatief? Jojoba olie of arganolie!

Bijenwas: Dit wordt aan cosmetica toegevoegd vanwege haar herstellende karakter bij een droge en ruwe huid. Het wordt gemaakt door het smelten van de honingraten die bijen zo zorgvuldig hebben gemaakt om hun eigen voedsel in op te slaan om zo te kunnen overleven. Het is dus niet de bedoeling dat wij hun harde werk gaan vernielen voor eigen gebruik, er zijn namelijk heel wat alternatieven voor dit ingrediënt, zoals bijvoorbeeld karitéboter.

Het is duidelijk: er zijn genoeg alternatieven op de markt waarbij er geen dieren aan te pas komen. Waarom gebruiken bedrijven nog steeds zo vaak dierlijke ingrediënten? Het antwoord is simpel: het is goedkoper en vaak makkelijk te bewerken.

Het alternatief

Gelukkig wordt er in onze maatschappij steeds meer aandacht besteed aan het welzijn van dieren en het vermijden van dierenleed. Daardoor zijn merken genoodzaakt om meer diervriendelijke alternatieven aan te bieden en dat is een heel positieve vooruitgang!

Bij Organicspa bijvoorbeeld zijn de producten niet alleen 100% natuurlijk en biologisch gecertificeerd, je kan er ook zeker van zijn dat hier niets getest is op dieren en dat geen enkel product een dierlijk ingrediënt bevat! Het is dus perfect mogelijk om een kwalitatief product op de markt te brengen zonder hiervoor het dierenrijk te storen ;-)

Ook onze eigen make-up lijn Studio Mino is cruelty free en vegan.

Alle ingrediënten worden gewonnen uit de natuur en voor elk dierlijk of synthetisch ingrediënt wordt een evenwaardig alternatief gezocht.

Verdeelpunten

Heb je interesse in onze producten? Bekijk hier onze verdeelpunten of contacteer ons via info@studiopuur.be voor meer info.

Ben je een beautyprofessional en wil je de producten verdelen? Klik dan hier om een contactformulier in te vullen of contacteer ons via info@studiopuur.be voor meer info.

Wil jij graag de vegan producten van Organicspa verdelen?

Contacteer ons